Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014
Βρασμός
Ακολουθούν οι γραφικές παραστάσεις της μεταβολής θερμοκρασίας ποσότητας νερού που θερμάναμε. Η θερμοκρασία του νερού μετρήθηκε με αισθητήρα θερμοκρασίας και οι γραφικές παραστάσεις σχεδιάστηκαν στο Excell χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που μας παρείχε ο αισθητήρας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε 2 φορές ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση των αρχικών μετρήσεων. Στην δεύτερη περίπτωση η θερμοκρασία ξεκινά από τους 47,5 βαθμούς διότι χρησιμοποιήσαμε το νερό που θερμάναμε στο πρώτο πείραμα, το οποίο δεν είχε επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Πείραμα 1
Πείραμα 2
Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται μέχρι μια τιμή που βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου και ενώ συνεχίζουμε να το θερμαίνουμε από το σημείο εκείνο και έπειτα η θερμοκρασία δεν αυξάνεται περαιτέρω. Από τη στιγμή που η θερμοκρασία σταθεροποιείται λέμε ότι το νερό βρίσκεται σε κατάσταση ΒΡΑΣΜΟΥ.
Η θερμοκρασία στην οποία έχω βρασμό ονομάζεται ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΑΣΜΟΥ ή ΣΗΜΕΙΟ ΖΕΣΗΣ.
Από τι εξαρτάται το σημείο βρασμού;
- Από το είδος του υγρού.
- Από την πίεση του αέρα που υπάρχει γύρω από το υγρό.(Όσο μεγαλύτερη η πίεση τόσο υψηλότερο το σημείο βρασμού).
π.χ Για το καθαρό νερό το σημείο βρασμού του καθαρού νερού σε πίεση 1 atm (πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας) είναι 100 βαθμοί κελσίου. Γιατί στο πείραμά μας το νερό έβρασε στους 102,8 βαθμούς;
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Αλλαγές φυσικής κατάστασης (Προσομοίωση)
Μια προσομοίωση των αλλαγών κατάστασης από το γνωστό μας πια πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το οποίο μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε μικροσκοπικό επίπεδο (μόρια) καθώς αυξάνουμε ή ελαττώνουμε τη θερμοκρασία ενός υλικού.
- Τι συμβαίνει στα μόρια όταν αυξάνουμε τη θερμοκρασία;(προσφέρουμε θερμότητα στο υλικό)
- Τι συμβαίνει στα μόρια όταν μειώνουμε τη θερμοκρασία; (το υλικό αποβάλλει θερμότητα)
- Μπορείτε να διακρίνετε πότε αρχίζει ο βρασμός;
Σημειώνουμε ότι από τα κουμπιά που βρίσκονται στα δεξιά της οθόνης μπορείτε να αλλάξετε το υλικό που βρίσκεται στο δοχείο καθώς και να μεταβείτε απευθείας από τη μια φυσική κατάσταση στην άλλη.Τέλος μετακινώντας με το ποντίκι την μπάρα που βρίσκεται κάτω από το δοχείο μπορείτε να αυξομειώσετε τη θερμοκρασία του υλικού. Κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε στην εφαρμογή και στη συνέχεια πατήστε λήψη ή εκτέλεση τώρα.
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014
Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Γαλικίας.
Ήταν Νοέμβρης του 2002 όταν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων "Πρεστίζ" φορτωμένο με 77.000 τόνους αργό πετρέλαιο και πλέοντας υπό σφοδρή θαλασσοταραχή, υπέστη μηχανική βλάβη ανοιχτά των βόρειων ακτών της Ισπανίας. Το 27 χρόνων σκαρί αρχικά παρουσίασε απώλεια ευστάθειας. Ο Έλληνας πλοίαρχος του σκάφους Αποστόλης Μαγκούρας επί 6 ημέρες πάλευε με τα κύματα και σε συνεργασία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να σώσει το πλοίο, αφού οι ισπανικές αρχές είχαν απορρίψει το αίτημά του για κατάπλου σε κοντινό λιμάνι.
Το "Πρεστίζ" μισοβυθισμένο.
Τελικά το πλοίο αφού κοπηκε στα δύο, βυθίστηκε και το φορτίο του διέφυγε στη θάλασσα προκαλώντας τεράστια ρύπανση.
Η πετρελαικοκηλίδα γύρω από το "Πρεστίζ".
Το "Πρεστίζ" κόβεται στα δύο και βυθίζεται.
![]() |
Η πετρελαιοκηλίδα σε φωτογραφία από δορυφόρο.
Οι συνέπειες του ατυχήματος ήταν συνταρακτικές.
|
- Εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών καλύφθηκαν με πετρέλαιο.
- Απαγορεύτηκε η αλιεία σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από την πόλη Λα Κορούνια.
- Απειλήθηκε το σημαντικότερο ισπανικό οικοσύστημα για θαλάσσια πουλιά και άγρια ζωή.
Μετά το ναυάγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για απόσυρση των δεξαμενόπλοιων με μονά τοιχώματα όπως ήταν το "Πρεστίζ".
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πλοίαρχος και άλλοι δύο Έλληνες αξιωματικοί, συνελήφθησαν από τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία της πρόκλησης οικολογικής καταστροφής. Μετά από δέκα χρόνια στα δικαστήρια αθωώθηκαν και οι τρεις....
Πηγή κειμένου:ispania.gr
Πηγές φωτογραφίών: BLD online, The TIMES online.
Πηγή κειμένου:ispania.gr
Πηγές φωτογραφίών: BLD online, The TIMES online.
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
Τετάρτη 21 Μαΐου 2014
Πόσος χρόνος έχει περάσει;
Και τώρα άλλες δύο εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν στο να υπολογίζουμε με ευχέρεια το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο χρονικών στιγμών.
1. Τί ώρα θα είναι όταν....
1. Τί ώρα θα είναι όταν....
Τοποθετήστε τους δείκτες του ρολογιού ώστε να αντποκρίνονται στη σωστή ώρα εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που σας δίνεται.
2. Βρείτε το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη ένδειξη του ρολογιού...
α)Πατάς το πλήκτρο new times για να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών. β) Υπολογίζεις τη χρονική διαφορά μεταξύ τους και τη γράφεις σε ένα χαρτί. γ) Πατάς check ώστε να ελέγξεις την ορθότητα του υπολογισμού σου.
Χρονοπαιχνίδια
Ακολουθούν 2 εφαρμογές εκ των οποίων η πρώτη αφορά την ανάγνωση της ώρας σε αναλογικό ρολόι και η δεύτερη σχετίζεται με τη μετατροπή της αναλογικής ώρας σε ψηφιακή. Κάνε κλικ στις εικόνες για να μεταβείς στην αντίστοιχη εφαρμογή.
1. Στοχεύοντας τα ρολόγια.
2. Γράψτε την ψηφιακή ώρα που αντιστοιχεί στην ένδειξη του αναλογικού ρολογιού.
Δευτέρα 28 Απριλίου 2014
Κατασκευή αυτοκινήτου υδρογόνου
Στα πλαίσια του προγράμματος για το "Νερό" που έχουμε αναλάβει στην ευέλικτη ζώνη κατασκευάσαμε το "Αεικίνητο". Πρόκειται για ένα αυτοκινητάκι το οποίο κινείται με μια κυψέλη υδρογόνου. Ακολουθούν φωτογραφίες συνοδευόμενες από κείμενο όπου εξηγούμε με απλά λόγια τον τρόπο λειτουργίας του.
1. Το "Αεικίνητο" σχεδόν ολοκληρωμένο. Ο μπλέ κύβος στο κέντρο του οχήματος είναι η κυψέλη καυσίμου.
2. Τοποθετώντας τις δεξαμενές τις οποίες θα γεμίσουμε με απεσταγμένο νερό.
3. Οι δεξαμενές έχουν γεμίσει με απεσταγμένο νερό και τοποθετούμε τα δοχεία συλλογής αερίων υδρογόνου και οξυγόνου αντίστοιχα. Τα αέρια παράγονται με ηλεκτρόλυση του νερού, δηλαδή με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος.
4. Το ηλιακό πάνελ μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ώστε να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρόλυση που αναφέραμε προηγουμένως. Όταν αρχίσουμε να διακρίνουμε φυσαλίδες στο νερό αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν παραχθεί αρκετές ποσότητες αερίων για να λειτουργήσει η κυψέλη καυσίμου.
5. Αποσυνδέουμε το ηλιακό πάνελ από την κυψέλη καυσίμου και συνδέουμε τους ακροδέκτες της κυψέλης με το μοτέρ ώστε να κινηθεί το αυτοκίνητο. Τότε στο εσωτερικό της κυψέλης καυσίμου τα αέρια υδρογόνο και οξυγόνο σχηματίζουν νερό και ταυτόχρονα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί το μοτέρ όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)