Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Γαλικίας.

 Ήταν Νοέμβρης του 2002 όταν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων "Πρεστίζ" φορτωμένο με 77.000 τόνους αργό πετρέλαιο και πλέοντας υπό σφοδρή θαλασσοταραχή, υπέστη μηχανική βλάβη ανοιχτά των βόρειων ακτών της Ισπανίας.  Το 27 χρόνων σκαρί αρχικά παρουσίασε απώλεια ευστάθειας. Ο Έλληνας πλοίαρχος του σκάφους Αποστόλης Μαγκούρας επί 6 ημέρες πάλευε με τα κύματα και σε συνεργασία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να σώσει το πλοίο, αφού οι ισπανικές αρχές είχαν απορρίψει το αίτημά του για κατάπλου σε κοντινό λιμάνι.

Το "Πρεστίζ" μισοβυθισμένο. 

  Τελικά το πλοίο αφού κοπηκε στα δύο, βυθίστηκε και το φορτίο του διέφυγε στη θάλασσα προκαλώντας τεράστια ρύπανση.


            Η πετρελαικοκηλίδα γύρω από το "Πρεστίζ".

Το "Πρεστίζ" κόβεται στα δύο και βυθίζεται.

Η πετρελαιοκηλίδα σε φωτογραφία από δορυφόρο.

 Οι συνέπειες του ατυχήματος ήταν συνταρακτικές.
  • Εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών καλύφθηκαν με πετρέλαιο. 
  •  Απαγορεύτηκε η αλιεία σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από την πόλη Λα Κορούνια.
  • Απειλήθηκε το σημαντικότερο ισπανικό οικοσύστημα για θαλάσσια πουλιά και άγρια ζωή.
  Απαιτήθηκαν τεράστιες προσπάθειες από πολλούς φορείς και χιλιάδες εθελοντές για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστεί η οικολογική καταστροφή. Το βίντεο που ακολουθεί είναι το trailer του ισπανικού ντοκυμαντέρ με τίτλο   "Μarea Blanca" (Μαύρη θάλασσα), αναφέρεται σε αυτές τις προσπάθειες. Μετά το ναυάγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για απόσυρση των δεξαμενόπλοιων με μονά τοιχώματα όπως ήταν το "Πρεστίζ".

  Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πλοίαρχος και άλλοι δύο Έλληνες αξιωματικοί, συνελήφθησαν από τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία της πρόκλησης οικολογικής καταστροφής. Μετά από δέκα χρόνια στα δικαστήρια αθωώθηκαν και οι τρεις....

Πηγή κειμένου:ispania.gr
Πηγές φωτογραφίών: BLD online, The TIMES online.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου