Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ευεργέτες της Αθήνας στα ρωμαϊκά χρόνια.

  Όπως αναφέραμε μέσα στην τάξη η στάση των Ρωμαίων απέναντι στους Έλληνες με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε και η αρχική εχθρότητα μετατράπηκε σε θαυμασμό. Ο θαυμασμός αυτός εκφράστηκε μεταξύ των άλλων με τη δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών εκ μέρους πληθώρας επιφανών Ρωμαίων για την κατασκευή σπουδαίων έργων στην Ελλάδα. 
  Ένας περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αρκεί να μας πείσει για την αλήθεια όσων αναφέρθηκαν. (Για να μεγεθύνετε τις εικόνες απλά κάντε κλικ με το ποντίκι επάνω τους.)

 H αρχή γίνεται με τον Ιούλιο Καίσαρα (51π.Χ) ο οποίος εγκρίνει τη διάθεση ενός σημαντικού ποσού για την κατασκευή της νέας αγοράς της Αθήνας. Έργο το οποίο υλοποιεί ο Καίσαρας Αύγουστος.


                             Άποψη της ρωμαϊκής αγοράς στην Πλάκα.


                                         Η ρωμαϊκή αγορά σε ψηφιακή αναπαράσταση.

  Αναμφίβολα ο μεγαλύτερος ευεργέτης της πόλης των Αθηνών ήταν ο αυτοκράτορας Ανδριανός ο οποίος πραγματοποίησε πληθώρα σημαντικών έργων. Τα πιο σημαντικά ήταν ο ναός του Ολυμπίου Διός (131μ.Χ), η ομώνυμη βιβλιοθήκη που βρισκόταν δίπλα στη ρωμαϊκή αγορά αλλά και το υδραγωγείο που λειτούργησε έως τον 19ο αιώνα. Μάλιστα οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν, έχτισαν την πύλη του Ανδριανού μπροστά από τον ναό του Ολυμπίου Διός.


                            Η πύλη του Ανδριανού και ο ναός του Ολυμπίου Διός 
                                                     στην αρχική τους μορφή σε ψηφιακή αναπαράσταση.

Η βιβλιοθήκη του Ανδριανού δίπλα στη ρωμαϊκή αγορά
σε ψηφιακή αναπαράσταση.












 Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στους ευεργέτες της Αθήνας θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και έναν επιφανή Αθηναίο τον Ηρώδη τον Αττικό. Ο Ηρώδης  λίγο αργότερα από τον Ανδριανό στόλισε την πόλη με μια σειρά από έργα. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών είναι το Ηρώδειο (161μ.Χ) στη Νότια πλαγιά της Ακρόπολης, και η επένδυση του Παναθηναϊκού σταδίου (Καλλιμάρμαρο) με πεντελικό μάρμαρο.


Το Ηρώδειο στην αρχική μορφή του σε ψηφιακή απεικόνιση.


Εσωτερική άποψη του Ηρωδείου.
Εξωτερική άποψη του Ηρωδείου.
                                               
Το Παναθηναϊκό στάδιο.




Πηγή φωτογραφιών τρισδιάστατων απεικονίσεων: www.ancientathens3d.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου