Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Στο εσωτερικό μιας φωτογραφικής μηχανής.

  Στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών ασχοληθήκαμε με το μηχανισμό της όρασης και με φαινόμενα της οπτικής. Κατασκευάσαμε μάλιστα και την πιο απλή εκδοχή της φωτογραφικής μηχανής από ένα κουτί παπουτσιών. Πως είναι όμως το εσωτερικό μιας αληθινής φωτογραφικής μηχανής; Τα κύρια μέρη μιας φωτογραφικής μηχανής φαίνονται στην ακόλουθη εικόνα:
1. Διάφραγμα (Ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται.)
2. Κάτοπτρο (κάτω θέση) (Ανακλά το φως προς το πεντάπρισμα.)
3. Κάτοπτρο (πάνω θέση) (Επιτρέπει στο φως να διέλθει προς το              φιλμ ή τον αισθητήρα φωτός.)
4. Πεντάπρισμα (Μετά από δύο εσωτερικές ανακλάσεις το φως κατευθύνεται προς το οφθαλμοσκόπιο.)
5. Οφθαλμοσκόπιο (Τοποθετούμε το μάτι μας ώστε να δούμε την εικόνα που πρόκειται να φωτογραφίσουμε)
6. Φωτοφράχτης (Εμποδίζει το φως να προσπέσει στην φωτοευαίσθητη επιφάνεια δηλαδή στο φιλμ ή τον αισθητήρα)
7. Φωτογραφικό φιλμ ή αισθητήρας φωτός

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ;

  Ουσιαστικά  πρόκειται για μια πολύ απλή συσκευή που όπως έχουμε πει μιμείται τη λειτουργία του ματιού μας. Πιο συγκεκριμένα το φως που ανακλάται στα αντικείμενα που επιθυμούμε να φωτογραφίσουμε εισέρχεται από το διάφραγμα στο εσωτερικό της μηχανής και με τη βοήθεια μια συστοιχίας φακών σχηματίζεται ανεστραμμένο το είδωλο του αντικειμένου στο φωτογραφικό φιλμ στο πίσω μέρος του εσωτερικού της μηχανής όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές (εκείνες που λειτουργούν με την χρήση φωτογραφικού φιλμ) και τις σύγχρονες ψηφιακές μηχανές;

  Η βασική τους διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η εικόνα των αντικειμένων που φωτογραφίζουμε. Συγκεκριμένα στην περίπτωση των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών η εικόνα αποτυπώνεται πάνω στο φωτογραφικό φιλμ το οποίο κατασκευάζεται από φωτοευαίσθητο υλικό, όταν οι φωτεινές ακτίνες που προέρχονται από τα αντικείμενα που φωτογραφίζουμε προσπίπτουν στην επιφάνεια του φιλμ. To φωτογραφικό φιλμ απαιτεί χημική επεξεργασία ώστε να εμφανίσουμε τις φωτογραφίες.

φωτογραφικό φιλμ τοποθετημένο σε φωτογραφική μηχανή
Εικόνες αποτυπωμένες σε φωτογραφικό φιλμ
   Στις ψηφιακές μηχανές το φιλμ έχει αντικατασταθεί από έναν αισθητήρα φωτός ο οποίος μετατρέπει απευθείας την εικόνα που φωτογραφίζουμε σε ψηφιακή μορφή.   

  
  Το φως που έχει ανακλαστεί στα αντικείμενα τα οποία φωτογραφίζουμε προσπίπτει στον αισθητήρα φωτός (υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων αισθητήρων που φαίνονται στις ακόλουθες εικόνες                                     
                             
αιισθητήρας CMOS
αισθητήρας  CCD
                     

                                                                               
                                                                                                               
 Αυτοί οι δύο αισθητήρες (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας) "μεταφράζουν" την εικόνα σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή στη γλώσσα που όπως έχουμε αναφέρει, αντιλαμβάνονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αρχικά το φως "μετατρέπεται"σε ηλεκτρόνια. Έτσι κάθε χρωματιστή κουκκίδα της εικόνας (τα γνωστά μας pixel) αντιστοιχίζεται με μία συγκεκριμένη τιμή τάσης. Ακολούθως ο επεξεργαστής ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον αισθητήρα μετατρέπει με τη σειρά του αυτές τις τιμές τάσης σε μια ακολουθία ψηφίων (0 και 1), με αποτέλεσμα η εικόνα να αποθηκεύεται στην κάρτα αποθήκευσης της μηχανής μας σε ψηφιακή μορφή.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου