Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κλασματική απόσταξη πετρελαίου

  Γενικά με τον όρο απόσταξη αναφερόμαστε στον διαχωρισμό των συστατικών ενός υγρού μίγματος. Στην περίπτωση του πετρελαίου, η κλασματική του απόσταξη πραγματοποιείται σε πύργους απόσταξης με θερμαντήρα όπως αυτός της παρακάτω εικόνας. 

 
  Αλλά πως λειτουργεί ο πύργος απόσταξης;

  Το αργό πετρέλαιο εισάγεται στον θερμαντήρα και θερμαίνεται με αποτέλεσμα να εξατμίζεται. Οι ατμοί αυτοί περιέχουν ένα μεγάλο πλήθος συστατικών με διαφορετικά σημεία ζέσης (βρασμού), κυρίως υδρογονάνθρακες.
  Γενικά όσο πιο "βαρύς" έιναι ένας υδρογονάνθρακας, δηλαδή όσο περισσότερα άτομα άνθρακα περιέχει τόσο μεγαλύτερο είναι το σημείο ζέσης του. Ο πύργος απόσταξης είναι χωρισμένος σε επίπεδα με διαφορετικές θερμοκρασίες το καθένα (όσο ανεβαίνουμε τα επίπεδα η θερμοκρασία μειώνεται). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι "βαρύτεροι" υδρογονάνθρακες που περιέχονται στους ατμούς να υγροποιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα του πύργου, ενώ οι "ελαφρύτεροι" υδρογονάνθρακες υγροποιούνται στα υψηλότερα επίπεδα του πύργου. Οι υγροποιημένες ουσίες συλλέγονται στις εξόδους του κάθε ορόφου και απομακρύνονται από το μίγμα. 

  Στα βίντεο που ακολουθούν δείτε μια πετυχημένη ψηφιακή απεικόνιση της διαδικασίας και έναν πραγματικό πύργο απόσταξης επί τω έργω (το έργον).

  
 
     Παρατηρήστε πως απομακρύνονται τα διαφορετικά συστατικά σε κάθε επίπεδο.


                                                                     
                                                                                                                                     Αποστακτική στήλη σε δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου