Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Κατασκευή αυτοκινήτου υδρογόνου

   Στα πλαίσια του προγράμματος για το "Νερό" που έχουμε αναλάβει στην ευέλικτη ζώνη κατασκευάσαμε το "Αεικίνητο". Πρόκειται για ένα  αυτοκινητάκι το οποίο κινείται με μια κυψέλη υδρογόνου. Ακολουθούν φωτογραφίες συνοδευόμενες από κείμενο όπου εξηγούμε με απλά λόγια τον τρόπο λειτουργίας του.


1. Το "Αεικίνητο" σχεδόν ολοκληρωμένο. Ο μπλέ κύβος στο κέντρο του οχήματος είναι η κυψέλη καυσίμου.
 2. Τοποθετώντας τις δεξαμενές τις οποίες θα γεμίσουμε με απεσταγμένο νερό.
 3. Οι δεξαμενές έχουν γεμίσει με απεσταγμένο νερό και τοποθετούμε τα δοχεία συλλογής αερίων υδρογόνου και οξυγόνου αντίστοιχα. Τα αέρια παράγονται με ηλεκτρόλυση του νερού, δηλαδή με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος.
 4. Το ηλιακό πάνελ μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ώστε να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρόλυση που αναφέραμε προηγουμένως. Όταν αρχίσουμε να διακρίνουμε φυσαλίδες στο νερό αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν παραχθεί αρκετές ποσότητες αερίων για να λειτουργήσει η κυψέλη καυσίμου.



5. Αποσυνδέουμε το ηλιακό πάνελ από την κυψέλη καυσίμου και συνδέουμε τους ακροδέκτες της κυψέλης με το μοτέρ ώστε να κινηθεί το αυτοκίνητο. Τότε στο εσωτερικό της κυψέλης καυσίμου τα αέρια υδρογόνο και οξυγόνο σχηματίζουν νερό και ταυτόχρονα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί το μοτέρ όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου